Onk’s pakko lainata?

Ei ne suuret tulot rikkaaksi tee, vaan pienet menot. Tuloista riippumatta, jokaisella on jonkinlaisia menoja ja kustannuksia. Jos tulosi riittävät menoihisi, saatat olla tyytyväinen, mutta parempi olisi, jos tuloistasi jäisi jonkin verran säästöön. Yllätyksiä sattuu – kuten ajoneuvon korjauskulut, äkkinäinen asunnon remontti tai jokin joka päiväiseen elämään liittyvä kiemura, joka sotkee tulojen ja menojen harmonian.

Aina ei ole kysymys ikävästä yllätyksestä, vaan näppiesi ulottuvissa saattaa olla jotain kivaa, kuten houkutettava matka, kauan kaipaamasi ylellisyys tavara tai vaikka koulutus mahdollisuus, jos vain ylimääräinen mammona löytyisi kattamaan välttämättömät kulut.

Laina tulee varmaankin ensimmäisenä mieleen, kun tuloissa ei ole tarpeeksi venymää. Monet ovat tottuneet elämään lainojen varassa suurimman osan elämästään ja lainoista johtuvien korkojen maksaminen on yksi pakollinen kuukauden maksu. Mutta lainaan voi liittyy monia ikäviä yllätyksiä, kuten koron nousu tai lainan yhdenäkkinen takaisinmaksu vaatimus. Jos et pysty suorittamaan lainaasi, – vaikkapa työpaikkasi menetettyä – niin edessä on usein ikävä omaisuuden menetys.

Laina ei siis ole riskitön eikä se vapauta sinua nauttimaan niitä asioista, joita varten lainan otit. Päinvastoin: pusket työtä kahta kovemmin lainaa ja sen korkoja maksaessasi ja hiustesi harmaantuessa.

Tukeutuminen lainaan aina ja ensikädessä on silkkaa mielikuvituksen puutetta. Try harder!

Hyvä alku syntyy menoja karsimalla: halvempi auto, liiku pyörällä tai kävele, peruuta kuukausi kohtaisia tilauksia ja jäsen maksuja. Syö yksinkertaista kotiruokaa ja vietä koti-iltoja lukemalla tai pelaamalla. Myy omaisuuttasi, ja jos ei ole omaisuutta, niin osta ja myy sitten tavoitellen voittoa. Vanhojen esineiden korjaaminen ja kaikenlainen tuunaaminen on antoisaa puuhaa, kun silmää ja taitoa kehittyy.

Ehkäpä sinulla on jonkin verran ylimääräistä aikaa sivutuloihin, jotka eivät vaikuta verotukseesi välittömästi. Osaatko ommella, kirjoittaa, opettaa kieliä tai musiikkia. Jos ujous ei ole taakkana, niin taiteilijat ja taidetta harrastavat maksavat pelkästä mallina istumisesta; voit kysäistä asiaa paikallisilta taiteilija kursseilta.

Koeta onneasi ja testaa tuurisi monella tavoin. Torjutuksi tulemiseen on hyvä totutella, samoin lieviin takaiskuihin, ja virheiden kautta oppii paljon. Itse asiassa olen oppinut virheistäni niin paljon, että menenkin tästä tekemään muutaman lisää oppia saadakseni.