Miten investoida viisaasti

Raha tulee rahan luo. Investoimalla summan rahaa tämä saattaakin olla totta, mutta vain, jos investoit järkevästi.

Investointia harrastetaan usein pitkällä tähtäimellä, jopa vuosi kymmeniä eteenpäin. Tätä on esimerkiksi metsän istutus, sillä puustosta kestää kasvaa muutamia kymmeniä vuosia, ennen kuin investoidusta alueesta saadaan rahallista hyötyä. Näin pitkän ajan investointeja suoritetaan eläkepäiviä varten tai jopa seuraaville sukupolvia ajatellen.

Osto ja myynti on investointia, ja näissä markkinoissa raha saattaa palata monin kertaisena luoksesi lyhyessäkin ajassa. Ostaessasi sinun on tunnettava markkinat hankitun tavaran kannalta – jos samaa asiaa myydään jo joka kulmalla, et tule saamaan juurikaan suurta voittoa. On taottava kun rauta on kuumaa, eli liian kauan odotteleminen ei auta, jos tarjoamasi tuote ei ole enää ajankohtainen. Kausiluontoisia tuotteita on varastoitava tai myytävä rajuin alennuksin, jos sinulla on niitä yhä myymättä kauden päätyttyä.

Monet kokeilevat osakkeiden ostoa ja myyntiä. Jos aiot rikastua nopeasti, sinun on tehtävä jatkuvaa tarkkailua, hintojen vertailua ja seurata kaupallisia rahatoimia erittäin kiinteästi. Harrastuksesta muodostuu pikaisesti täysipäiväinen työ, joten sinulla on oltava luontainen kiinnostus ja kyky asiaan.

Rahamarkkinoiden piiriin kuuluu myös valuutan osto ja myynti. Näihin vaikuttavat paljolti eri maiden poliittiset tekijät, sekä pankkien ja suurten monikansallisten firmojen kaupankäynti. Et pääse vähällä tälläkään alalla, sillä työsarkaasi kuuluu maailman uutisten seuraaminen ja spekulointi.

Investointia on myös rahan sijoittaminen koneisiin ja laitteisiin, jotka nopeuttavat tulojen karttumista. Sanotaan, ettei köyhällä ole varaa huonoihin työkaluihin. Asiassa on vinha perä, sillä työlaitteiden korjaus maksaa aikaa ja rahaa, ja niiden uudelleen ostaminen tuottaa tappiota.

Huomaamme, että investoidessa tieto on valttia. Saatat säästyä ruumiilliselta työltä, mutta sinun on käytettävä päätäsi sitäkin enemmän. Joskus investoinnissa mukana on tuuria, ja menestyvimmät investoijat tekevät päätöksiä paljolti myös intuition pohjalta. Heillä on ”tunne” asioihin ja he luottavat vaistoonsa, vaikka edessään olisikin todisteita muusta.

Erittäin hyödyllistä on myös itseensä investoiminen. Tämä tarkoittaa omien kykyjen ja taitojen kasvattaminen opiskelemalla eli investoiminen koulutukseen. Tämä onnistuu parhaiten, kun uuden asian tai ehkä uuden alan oppiminen on mielekästä sekä sinulle sopivaa. Koulutus saattaa kestää useita vuosia, mutta jos tulosi kasvavat huomattavasti opiskelusi päätyttyä, tai asemasi paranee muuten miellyttävämmän alan kautta, niin opiskeluun käytetyt vuodet jäävät pian taakse. Lisäksi olet investoinut parempaan eläkkeeseen, ja tulevaisuutesi on turvatumpaa.