Budjetti

Useat meistä ovat selvillä tuloistamme, mutta kuinka moni tietää menonsa? Mikä on ruuan osuus kuluissasi? Paljonko menee vaatteisiin? Keräätkö kuitteja, jotka sitten haalistuvat muovipussissa lopun vuotta? Jotta tietäisit, minkä verran sinulla on mahdollisuus pistää rahaa säästöön kuukaudessa, sinun on tiedettävä varsinaiset kulusi sekä muuttuvat kulut. Budjetin tekeminen paljastaa yllättävän paljon tavastasi käyttää rahaa, jossa sitä asiaahan tässä tutkitaan ja parannellaan.

Eli kuukauden ajan sinun on tarkkailtava kulujasi ja tehtävä merkintöjä – ei ehkä sentilleen, vaan noin pyöreästi ymmärtäen, onko kysymys muutamasta eurosta vaiko jo useammasta kymmenestä eurosta. Esimerkiksi jos päivittäin pistät noin 3.50 € makeisiin, niin kuukaudessa summa on 105 €, ja sillä summalla irtoaa jo vaikkapa kengät. Jos jokainen arkipäivä käytät noin 8 € kahviin, niin kuukaudessa olet kahvitellut 160 €:n edestä. Huomaamattoman pienetkin kulut kasvavat helposti merkittäväksi summaksi, joten keskity näihin ajoissa.

Budjetin laatiminen ei ole vaikeaa ja asiasta löytyy hyödyllisiä neuvoja netistä. Hyvän budjetin on oltava realistinen jotta se toimisi ja auttaisi sinua päämäärissäsi. On turha vetää niin tiukkaa linjaa raha-asioissa, ettei sinulle jää mitään nautintoa elämään. Muista siis budjetoida jotain hauskaa ja miellyttävää joka viikolle – se motivoi sinua seuraamaan omaa budjettiasi ja sitä voi myös parannella säännöllisin väliajoin. Jos huomaat, että budjetissa pysyminen on sinulle todella vaikeaa, olet ilmeisesti laatinut itsellesi vääränlaisen suunnitelman. Paranna suunnitelmaa välittömästi, ettet elä itsesyytöksissä vaatiessasi itseltäsi turhaan aivan liikaa.

Budjetin avuin elämäsi helpottuu, vaikka varsinaiset tulosi eivät kasvaisikaan. Budjetoimalla voit poistaa itseltäsi turhaa stressiä, koska tiedät tulojesi riittävän kuukauden menoihin. Tunnet omaavasi enemmän energiaa ja pystyt keskittymään muihin asioihin elämässäsi.